Докато се бори с нова вълна на COVID-19, поредният строителен проект в Китай впечатлява с отпечатването на нов водноелектрически язовир с помощта на изкуствен интелект, камиони без шофьор и привидно най-добрата строителна техника, която парите могат да закупят. Според South China Morning Post новият източник на чиста енергия вероятно ще бъде най-високата 3D отпечатана структура в света, когато - и ако - бъде завършен.

Язовирът, описан в проучване в Journal of Tsinghua University през април, включва високотехнологичен микс от автономни багери, камиони, булдозери и валяци, контролирани от AI, които ще използват материали, доставени на работните обекти за изграждане на язовира парче по парче. Това всъщност е един от най-големите 3D принтери, които светът някога е виждал, и целта е работата да приключи до 2024 г.

Когато бъде завършена, водноелектрическата централа Yangqu ще доставя близо 5 милиарда киловатчаса електроенергия всяка година на провинция Хенан в Тибетското плато.

Структурата е висока 180 метра и целият проект се управлява от системи с изкуствен интелект, докато работата се извършва от машини без оператори. 3D отпечатаният язовир се откроява по няколко начина. Не само заради иновативния процес, но и заради средата, в която се изгражда. Въпреки че мащабни адитивни проекти вече са реализирани в Китай, те винаги са разчитали на подкрепата на квалифицирани работници. Например най-големият 3D отпечатан павилион в света и първият прибиращ се 3D отпечатан мост са построени в Китай. Този път китайските производители поставят различен стандарт за изграждане на язовир, като напълно се отказват от човешки работници. Проектът показва какво е възможно при комбиниране на тежко производство с изкуствен интелект в областта на строителството.

Китайското правителство използва проекта и с пропагандна цел, защото според него западни страни като САЩ не биха мечтали да завършат национален инфраструктурен проект, използвайки само AI, тъй като икономиката им оценява създаването на работни места като най-доброто решение за бедността.

 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно

 

Тагове: