Най-късно до седмица Intel ще пусне пачове за уязвимостите Spectre и Meltdown, които трябва да работят на 90 процента от скорошните процесори на компанията.

Целта е да се запушат основните пробойни, създадени от уязвимостите.

Intel отново изтъкна, че евентуалното забавяне на машините заради пачовете е трудно да се предвиди, тъй като зависи от много компоненти. Компанията обяви, че досега няма данни хакери да са се възползвали от двете уязвимости. Тя изтъкна, че ситуацията е показала единството на технологичните компании и как са се съюзили в бързото решаване на ситуацията.

Windows 10 пък получава кръпки за уязвимостите Meltdown и Spectre днес, когато идва първият за новата година пач. Обновления ще получат още поддържаните версии Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10, както и Surface устройствата и Windows телефоните.

При Linux пачовете вече са публикувани и достъпни за повечето дистрибуции, но работата ще продължава особено около уязвимостта Spectre, за която всички разработчици са на мнение, че се поправя много трудно и поради тази причина потребителите на всички операционни системи могат да очакват серия от ъпдейти и в бъдеще.

"Искам да благодаря на цялата индустрия, която се сплоти, за да поправим ситуацията около Meltdown и Spectre", коментира Браян Крзаник, изпълнителен директор на Intel, по време на CES 2018. Въпреки че новината за уязвимостите дойде в много неподходящ момент - само дни преди събитието на компанията на CES 2018, тя даде ясен знак, че в момента това е в центъра на вниманието ѝ и всички работят усилено, за да се справят със Spectre и Meltdown.

Тагове: