Проучване на изследователския център Pew Research Center, озаглавено "Когато онлайн съдържанието изчезва", показва, че любимият ни интернет може да изчезне изпод пръстите ни - една четвърт от всички уебстраници, съществували между 2013 г. и 2023 г., вече не са достъпни.

Противно на общоприетото схващане, че всичко, което е публикувано в интернет, е обречено да съществува завинаги, проучването разкрива, че 38% от страниците, съществували само през 2013 г., вече са изгубени. Не изглежда това да е свързано с възрастта на страниците.

Изглежда, че дори и по-нови страници изчезват - осем процента от страниците, съществували през 2023 г., също са били недостъпни.

Проучването използва Common Crawl - отворено хранилище на данни за обхождане на уебсайтове, което архивира милиарди уебстраници и предоставя архиви и набори от данни за публично ползване. Изследователите са взели случайни извадки от над един милион уебстраници, след което са проверили връзките, за да видят кои от тях са все още активни и кои са отишли в големия изгубен информационен архив в небето.

Резултатите показаха, че 23% от изследваните новинарски страници и 21% от правителствените уебсайтове съдържат поне една счупена връзка, а зашеметяващите 54% от страниците на Wikipedia съдържат препратка, която вече не съществува. Това са много факти, които вече не могат да бъдат проверени по разумен начин.

Като се има предвид неотменната роля на интернет в съвременното общество (за добро или лошо) по отношение на проверката на информацията, тези резултати са обезпокоителни. На фона на все по-широкото разпространение на подвеждащо съдържание с изкуствен интелект загубата на ценни източници на информация преди ерата на изкуствения интелект няма как да помогне.

Неотдавнашно проучване установи, че 46.9% от целия интернет трафик може да се припише на ботове - много от които могат да допринасят за всякакви видове измислена информация, за да размътят още повече водата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Втората най-лека екзопланета е като космически захарен памук