Apple беше вторият най-успешен доставчик на смартфони в световен мащаб през първото тримесечие на 2022 г. според нови пазарни данни. Компанията от Купертино обаче изостава от Samsung, тъй като южнокорейският технологичен гигант има 23.4% от световния пазар.

Както се вижда от данните на BanklessTimes, Samsung и Apple се борят за мястото на най-добрия производител в сектора на смартфоните. Samsung продаде 73 милиона телефона през Q1 на 2022 г., докато Apple беше втората с 56 милиона продадени iPhone – съответно 23.4% срещу 18% от пазара.

Докладът показва, че Apple има скок от 2.2% на годишна база. В допълнение гигантът от Купертино беше единственият производител в сектора на смартфоните, който регистрира положителен растеж, тъй като световният пазар на смартфони отбеляза спад от 8.9%.

Китайците Xiaomi, Oppo и Vivo допълват първите пет доставчици на смартфони по обем.

Тук е впечатляващо да се види как Apple се конкурира с марки, които продават по-широка гама от смартфони – повечето от тях са значително по-евтини от тези на iPhone. Ето защо друго изследване на Counterpoint Research от по-късно миналия месец показа, че Apple е лидер на глобалния премиум пазар през Q1 2022.

"Ръстът на обема в ултрапремиум сегмента се движи от Apple и Samsung. iPhone 13 Pro Max и iPhone 13 Pro заедно улавят над две трети от обема на продажбите в ултрапремиум ценовия сегмент. Това се дължи на силния ръст на обема в САЩ, Китай и Западна Европа. В Китай продажбите в ценовия сегмент над 1000 долара са нараснали със 176% на годишна база през първото тримесечие на 2022 г. Само този сегмент обхвана над една пета от пазарната стойност на смартфоните в Китай през тримесечието", пише в доклада.

Със слабия прием на третото поколение iPhone SE ще трябва да изчакаме и да видим как Apple ще се представи с новите цветове на текущото поколение iPhone 13 и предстоящите четири нови модела от серията iPhone 14.

А вие вълнувате ли се от новите iPhone модели?

Снимка: Unsplash

Виж още: Инфлацията ще подгони големите производители към по-скъпи модели смартфони 

 

 

Тагове: