Google Street View се разшири до Йордания, дом на някои от най-старите и най-красивите древни руини в света. Сега Street View потребителите могат да изследват 30 исторически обекта в Йордания, в това число град Петра, който е на 2000 години и е едно от седемте чудеса на света. Google казва, че избирането на обектите е направено след консултация с Рания ал-Ясин - настоящата кралица на Йордания.

Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатейците. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса („Долината на Мойсей“) на източния склон на Уади Араба, на кръстопътя на главните търговски маршрути – към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята. Построен е през 312 г. пр.н.е., но бе скрит от западния свят до началото на 1800 година. Част от града е била издълбана в здрав, розово-бял планински склон и печели прякора "Розово-червеният град".

Днес Петра се посещава от около 2500 туристи на ден, което създава заплахи за опазването му, макар че туризмът в цяла Йордания е намалял през последните години заради продължаващите конфликти в Сирия и Ирак.

Посетете забележителностите в Йордания тук.

 

 

Прочетете още: Изкачете се по отвесното скално образувание El Capitan чрез Google Street View 

Още от Tech