Още през юни, по време на специално събитие Microsoft потвърди вече циркулиращите слухове за бъдещето на Windows 11. Въпреки детайлната информация последваха месеци, изпълнени с изтичане и спекулации от всяко кътче на интернет. Няколко месеца по-късно Microsoft обяви, че Windows 11 ще излезе официално на 5 октомври. Но не е нужно да чакате толкова дълго, за да получите окончателната версия на актуализацията. Всъщност още днес можете да преминете от Windows 10 до Windows 11, а ние ще ви кажем как да го направите.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че компютърът ви е съвместим с Windows 11. Това беше едно от най-големите противоречия около пускането на ъпдейта. Оказа се, че изискванията на Microsoft и тези на потребителите се разминават и всъщност голяма част от устройствата няма да поддържат новата версия на популярната операционна система. За да бъде направена тази проверка, или трябва да изчетете подробната документация, или да се доверите на приложение, подобно на PC Health, което да извърши проверката автоматично. 

След като сте сигурни, че компютърът ви е съвместим с Windows 11, следващата стъпка е да се регистрирате за програмата Windows Insider. Регистрацията е необходима, защото към момента Windows 11 e достъпен само за  потребители, наричани Insiders. 

След като се присъедините към програмата Windows Insider, трябва да се подготвите за ъпдейт. Изберете меню Настройки > Актуализиране и защита > Програма за вътрешна информация на Windows. Щракнете върху бутона „Започнете“ и свържете вашия акаунт в Microsoft. След това трябва да бъдете подканени да изберете вашите вътрешни настройки и да ги потвърдите, приемайки описаните условия. Когато се върнете към настройките за актуализация и защита, би трябвало да видите голям банер за надграждане до Windows 11. Не е изненада, че потвърждавате с „Изтегляне и инсталиране“.

След като ъпдейтът приключи, можете да останете на най-новата версия на Windows 11, като се върнете в Настройки > Windows Update и щракнете върху „Спрете получаването на предварителни версии“. Това ще попречи на Microsoft да инсталира на вашия компютър с Windows 11 ранни версии на бъдещи актуализации. 

Някои от отличителните функции в Windows 11 включват центрирана лента на задачите и преработено меню „Старт“, актуализиран файлов мениджър, нови Snap Layouts и др. Има и преработено приложение за настройки, нови теми, нови звуци и др. Ако все още не сте напълно готови за ъпдейт, окончателната публична версия ще бъде достъпна за всички на 5 октомври.

Снимки: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството

 

Тагове: