Случвало ли ви се е да завършите работната си смяна или ден, но да трябва да сте на разположение чрез телефона си и да отговаряте на имейли и обаждания извън смяната си? Можете да намерите фалшива утеха във факта, че това е твърде често срещано явление, което води до състояния като прегаряне, които не помагат на никого от участниците. Ето защо щатът Калифорния се надява да приеме нов закон, който ще даде на служителите "право на прекъсване на връзката" с работното място, когато са извън работното време.

В законодателния орган на щата Калифорния е внесен проектозакон 2751, който в общи линии очертава "правото на прекъсване на връзката" за служителите. След като бъде одобрен като закон, този законопроект ще премахне последиците от неотговарянето на обажданията на работодателя след края на работното време. Държавните и частните работодатели ще трябва да създадат политики на работното място, позволяващи на служителите да игнорират работодателя в извънработно време.

За да се постигне това, работното и неработното време ще трябва да бъдат установени с писмено споразумение. От работниците няма да се изисква да отговарят на свързаните с работата съобщения извън работната им смяна, независимо дали става въпрос за Zoom, отговаряне на текстови съобщения или обаждания, или следене на Slack, когато не получават изрично заплащане за това. Нарушаването на тези часове ще позволи на работника да подаде жалба до комисаря по труда на Калифорния и съответно да наложи глоба на работодателя.

Служителите могат да се съгласят да работят до късно и да бъдат винаги на разположение, но това е част от договора на служителя. Ако това не е така, служителят не трябва да се чувства принуден да бъде на разположение денонощно. Работодателите могат също така да имат политика за това какво би било спешно повикване на служител извън работното време.

Ако този законопроект се превърне в закон, той ще спомогне за създаването на устойчиви работни процеси за служителите, които не водят до често прегаряне. Служителите ще могат да се радват на някакво подобие на баланс между професионалния и личния живот, без да се чувстват притиснати да бъдат постоянно наоколо. Предстои да видим дали законопроектът ще получи достатъчна подкрепа, за да бъде приет като закон.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)

Тагове: