Китайски шпиони са проникнали в търговските партньори на почти 30 американски компании, сред които Apple, Amazon и различни правителствени подизпълнители. Операцията е може би най-дръзкият пример за хардуерно хакване от държава, за които знаем. Според Bloomberg цял клон от китайската армия принуждавал местни производители да вграждат микрочипове в сървъри, предназначени за САЩ. Макар и не по-големи от зрънце ориз, чиповете установяват контрол върху хардуера, в който са инсталирани, и източват данни и пропускат зловреден код.

Apple и Amazon са открили хака чрез вътрешни разследвания и са алармирали американските власти. В дъното на атаката са сървърите на американската компания Super Micro Computer, която е един от най-големите доставчици на дънни платки за сървъри в света. Както повечето технологични компании, нейната продукция също се сглобява в Китай.

През 2016 г. Apple къса контактите си със Super Micro Computer, макар официалното обяснение на гиганта да е различно от шпионаж. Amazon също признава, че са открити уязвимости в продуктите на доставчика, макар да твърди, че са софтуерни, а не хардуерни. Facebook също имала проблеми със Super Micro Computer, откривайки малуер в нейния софтуер.

Като повечето проблеми от такъв мащаб е трудно да оценим веднага пълните мащаби и последици на пробива. Три години след като американските власти са започнали разследването, то още продължава.

Тагове: