Huawei е сред най-големите производители на смартфони в света и компанията търси начини да стане по-малко зависима от хардуера, произвеждан от други. Вътрешното производство трябва да помогне да се намали цената на устройствата и може би да позволи на китайците да се конкурират с господстващото положение на Qualcomm на мобилния пазар за чипове. Последните новини за предстоящия чип Kirin може да означават голяма крачка в тази посока. И не, не говорим просто за Kirin 980.

С най-новия си чипсет HiSilicon 970 компанията се доближава до чиповете на Qualcomm, но все пак Kirin 970 не е наравно със Snapdragon 845 по отношение на суровата производителност, въпреки че бе един от първите чипове с модул за изкуствен интелект в света. Източници, запознати с плановете на китайската компания, казват, че все още необявеният Kirin 980 най-накрая ще бъде в състояние да се конкурира с водещия чипсет на Qualcomm благодарение на усъвършенствания 7nm производствен процес от TSMC, който вероятно ще бъде ключовата точка в рекламата на все още съществуващия само в слуховете Mate 20.

И ако това не изглежда твърде пресилено, просто изчакайте да чуете на какво е способeн пък Kirin 1020. Според вътрешни източници китайският гигант се готви да пусне още по-мощен чип Kirin 1020, който би трябвало да предложи двойно по-висока производителност от Kirin 970.

За съжаление не бяха разкрити други подробности, но източникът твърди, че след първото пускане на 5G мрежа Huawei ще бъде готова с масовото производство на Kirin 1020 и чипсетът ще се появи на устройствата на компанията скоро след това.

Тагове: