Кой би предположил, че това да държим много компютри постоянно включени с единствената задача да обработват алгоритми, ще има отрицателно влияние на околната среда? Ново проучване показва, че разходите на електричество, свързани с добива на криптовалута, са достигнали рекордни нива тази година, като повече от 7 гигавата електроенергия са похарчени до момента за копаене на дигитална валута. 

Според доклада на Центъра за алтернативни финанси към Университета в Кеймбридж тези 7.46 гигавата се равняват на 63.32 теравата часа консумация на енергия. Проучването показва, че копачите плащат между 0.03 и 0.05 долара на киловатчас и че разходът за един биткойн е около 7500 долара, средният потребител печели около 4000 долара от дейността.  

Разбира се, тези цифри не важат за всички, които копаят криптовалута, защото те варират от скромни конфигурации с един компютър до гигантски ферми с десетки хиляди машини, чиято задача е да обработват алгоритмите по-бързо, за да максимизират печалбите.

Експертите очакват в следващите 12-14 месеца общото количество на цялата компютърна мощност, посветена на добива на криптовалута, да се удвои благодарение на предстоящия цикъл ъпгрейди на използвания хардуер. Към момента енергията, отиваща за захранването на биткойн добива, се равнява на капацитета на седем ядрени електроцентрали.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Huawei: Hикой закон не може да ни принуди да хакнем вашата мрежа

 

Тагове: