Китайски правителствени служители предупредиха многобройни технологични компании за „тежките последствия“, ако те си сътрудничат със забрана на САЩ да правят бизнес с китайския гигант Huawei, се казва в доклад на "Ню Йорк Таймс". Този ход идва след като Китай заплаши да създаде черен списък на „ненадеждни субекти“ в отговор на забраната.

"Ню Йорк Таймс" съобщава, че предупрежденията са дошли в поредица от срещи, проведени по-рано тази седмица от членове на Китайската комисия за национално развитие и реформи, заедно с членове на Министерството на търговията и Министерството на промишлеността и информационните технологии, пред "широк кръг от компании, които се занимават с износ на стоки за Китай". Не е ясно какви компании са присъствали на срещите, освен че те „включват редица от най-важните фирми в света за полупроводници, както и други технологични гиганти“.

Длъжностните лица са предупредили американските фирми да не преместват производствените си линии в други страни, както и да не следват заповеди срещу това да имат бизнес с конкретни компании. Освен това, Пекин иска от тях да лобират срещу усилията на администрацията на Тръмп, ако не искат техните действия могат да имат трайни последици. Съобщава се още, че ако продължат да доставят на китайски фирми, неамерикански компании няма да се сблъскат с такива последствия.

Но "Ню Йорк Таймс" отбелязва, че американските фирми вероятно няма да бъдат ефективни, тъй като такива компании няма да искат да понасат правни проблеми като нарушат закона.

През май Белият дом издаде изпълнителна заповед, която позволява на федералното правителство да забрани на американските компании да купуват оборудване от компании, считани за риск за националната сигурност.

Виж още: Наследникът на Windows 10 ще се управлява с поглед

Заповедта е насочена изцяло към Huawei, която служители от сектора за национална сигурност предупредиха, че представлява такава заплаха за сигурността на САЩ. Вашингтон оказват натиск върху съюзнически държави да не използват оборудването на компанията, докато модернизират своята телекомуникационна инфраструктура. Заповедта накара технологичните компании като Google, Microsoft, ARM и други да спрат да продават материали на Huawei.

Този ход настъпи на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, тъй като двете страни налагат тарифи една срещу друга като част от продължаващата търговска война. В последно време преговорите са в застой, въпреки че се очаква президентът Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин да се срещнат по-късно този месец на срещата на върха на Г-20 в Япония.

Тагове: