В Европа всяка година се снимат над 2000 пълнометражни филма. Няма подобна статистика за късометражните, но те със сигурност са много повече. Кратката форма създава специфични предизвикателства за творците, а и често бюджетът не е голям. Това налага използването на алтернативни техники за снимане. Една от тях е снимането със смартфон.

Huawei Smartphone Film Festival е първият фестивал за късометражни филми, заснети със смартфон в България. Организатор е CineLibri, а продукциите ще бъдат заснети с текущия шампион в мобилната фотография и видеография – Huawei P30 Prо.

Вижте още: Полицейска Tesla Model X ще гони лошите като в екшън филм (ВИДЕО)

Като всеки филмов конкурс и този ще има жури, което да оценява творбите на участниците. Известната киножурналистка Стаси Айви, популярният влогър и режисьор Крис Захариев, един от най-добрите български оператори Крум Родригес, създателката на кино-литературния фестивал Жаклин Вагенщайн и регионалният мениджър на Huawei Лонгруи Циу ще имат отговорността да оценяват подобаващо филмите.

Кулминацията на Huawei Smartphone Film Festival ще бъде официална церемония в Дома на киното, на която ще бъдат обявени тримата победители. Публиката ще може да се наслади на трите филма, а създателите им ще видят творенията си на голям екран.

Вижте също: Динозаври превземат Netflix: сериал по Jurassic World идва през 2020 г.

Тагове: