В опит да ограничи измамите Китайската централна банка обяви плана си да започне да регулира плащанията с QR кодове, баркодове и други подлежащо на сканиране кодове. Регламентите първоначално ще определят таван за плащанията с QR кодове до 500 юана, или около 76 щатски долара. Когато се прилагат допълнителни мерки за сигурност, таванът може да стигне до 5000 юана, или около 765 щатски долара.

Народната банка на Китай ще събере експерти, за да проучи как компаниите в страната използват QR кодовете и какви мерки могат да бъдат взети за подобряване на сигурността. Централната банка изглежда особено загрижена за статичните кодове - тези, които никога не се променят. Според доклад 13 милиона долара са били откраднати чрез QR код измами в най-населената провинция на страната.

Централната банка иска QR плащанията да имат срок на валидност и антихакерски защити. Как ще се развие ситуацията, зависи от много фактори, но китайските власти неведнъж са показвали решителност в справянето с подобни проблеми.

 

Тагове: