Борбата между технологичните компании за AI таланти е ожесточена и глобална, а Google днес обяви, че възнамерява да създаде нова изследователска лаборатория в Китай, посветена изцяло на изкуствения интелект.

Google вече има подобни съоръжения в Ню Йорк, Торонто, Лондон и Цюрих, а китайската лаборатория ще бъде първата такaва инвестиция на Google в Азия. Тя ще привлича местни таланти от целия регион и ще провежда "основни AI изследвания" в редица области.

Според доклад на Bloomberg, Google вече е наела "най-добрите експерти", с уважавания AI ветеран Фей Фей-Ли, който ще ръководи и координира работата.

Това е наистина интересно решение на Google, въпреки че услугите ѝ не са налични в Китай. Тя беше изритана от страната преди години и сега бавно възстановява присъствието си. Тази AI лаборатория ще помогне на Google да изгради връзки с местния бизнес, както и да покаже на китайското правителство, че нейните ресурси все още могат да бъдат използвани за добро.

Новата лаборатория на Google ще се изправи пред жестоката конкуренция за привличане на AI изследователи от местните гиганти като Tencent, Baidu и Alibaba.

Тагове: