Сайтът TechInsights разглоби новия iPhone XS Max и изчисли приблизително каква е цената на материалите, компонентите и производството на една бройка от новия флагман на Apple, като направи и съпоставка с iPhone X. Сметката възлиза на точно 443 долара, тоест производството на новия iPhone XS Max е близо 48 долара по-скъпо от това на миналогодишния iPhone X.

Най-скъпоструващият компонент отново е OLED екранът, производство на Samsung. Втори по цена е чипсетът, който е поскъпнал с около 10% спрямо iPhone X. Единствено асемблирането и инфрачервената антена са поевтинели за Apple, иначе всичко друго е по-скъпо спрямо миналата година, което отчасти обяснява и донякъде стряскащо високата цена на iPhone XS Max, чийто върхов вариант с 512 GB струва рекордните 1549 евро в Европа (ето и цените у нас).

Разбира се, тези 443 долара не включват всички останали процеси по създаването и дистрибуцията на един iPhone, като развойна дейност, софтуер, логистика, маркетинг и др., които по всяка вероятност струват повече и от самите компоненти. Но и без тях, Apple успява да задържи изключителен марж печалба за единадесета поредна година, откакто iPhone съществува.

Самите цени и разликата в тях спрямо iPhone X може да видите в таблицата долу.

Тагове: