Това се е случвало в други региони преди и сега случва отново - този път в Китай. Правителството нареди изхвърлянето на Windows от държавните компютри в полза на Linux. Този път обаче мотивите са малко по-различни. Според Bloomberg Пекин е наредил на правителствени служби и подкрепяни от държавата компании да заменят компютрите и свързаните с тях операционни системи с алтернативи, които могат да бъдат поддържани в страната.

По този начин Китай ще замени почти 50 милиона компютри само в централните правителствени агенции. Важно е да се отбележи, че този процес очевидно няма да бъде завършен с един замах, а е предвиден да се извършва поетапно за период от две години, според неназовани източници, запознати с казуса. 

От хардуерна страна много производители на персонални компютри, включително Dell и HP, ще бъдат негативно засегнати. Едновременно с това местният производител Lenovo, както и други доставчици на софтуер и хардуер, като Kingsoft Corp и Inspur Electronic Information Industry Co. отчетоха покачването на цените на акциите им на фондовите борси в континентален Китай. По същия начин Windows е настроен да бъде заменен от Linux.

Този ход се подготвя отдавна, тъй като китайското правителство насърчава използването на местен хардуер и софтуер през по-голямата част от последното десетилетие. Очевидно също така Пекин е наел компания, която да проверява и наблюдава местните доставчици при разработването на чувствителни компоненти, вариращи от полупроводници до облачни технологии.

Важно е да се отбележи, че "трудни за подмяна" компютърни компоненти като например процесори, разработени от западни фирми, вероятно са освободени от тази заповед. Много китайски производители разчитат на тях в процеса на производство на компютри, тъй като местният производствен процес изпитва известни предизвикателства.  

Снимка: Pikrepo

Виж още: Глобиха солено Nvidia, защото крие колко геймърски карти са продадени за крипто добив

 

Тагове: