Операционната система Windows 11 на Microsoft включва десетки приложения по подразбиране, които са достъпни веднага след инсталирането, при първото стартиране. Някои от тези приложения предоставят основна функционалност, като разглеждане на снимки, възпроизвеждане на медия или редактиране на обикновен текст. Други имат тесен фокус, който е полезен само за малка подгрупа потребители на Windows.

Много от предварително инсталираните приложения могат да бъдат премахнати от машината с Windows или чрез Настройки > Приложения, команди на PowerShell или чрез използване на програма като winget (Windows Package Manager). Приложенията заемат дисково пространство и някои потребители и администратори може да искат да ги премахнат, за да освободят място на устройството. 

Когато става въпрос за определяне на действителния размер, който тези приложения заемат, потребителите ще се сблъскат с пречки. В конкретният случай списъкът с приложения не е от голяма полза, тъй като много от тях са с размер от по няколко килобайта.

Показанията за съхранение не са правилни. Причината за ниския брой, който се отчита за предварително инсталирани приложения за Windows, е, че тези приложения могат да бъдат инсталирани в множество папки. Приложението Settings на Microsoft връща размера на една от папките, тъй като игнорира всяка друга папка, която съхранява файлове на приложението.

Същото е вярно, когато изпълнявате обикновени команди на PowerShell, за да получите списъци с приложения.

Експертът Майкъл Нихаус анализира поведението на Windows 11. Той публикува констатациите си в публикация в блог на своя уебсайт и създаде скрипт PowerShell, който връща пълния размер на приложенията по подразбиране в Windows системи.

Скриптът PowerShell е достъпен за изтегляне онлайн. Просто изтеглете zip архива в локалната система и го извлечете, за да започнете.

Очевидно е, че Microsoft трябва да коригира отново показанията на размера в списъка с приложения, тъй като малките размери на инсталираните приложения дават на потребителите и администраторите неправилно впечатлениe.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Вместо да инсталира Windows 11, този малуер ще навреди на компютъра ви