В новия Android Q се появи функция за сигурност, наречена Scoped Storage, която променя начина, по който приложенията общуват с вградения сторидж на апарата. На практика с нея всяко приложение има отделно място за съхранение, където да работи и пази данните си. Това означава, че ако там се случи някакъв проблем, той няма да се разпространи до другите части на вашия телефон.

Оказва се обаче, че в сегашния си вид Scoped Storage създава проблеми за потребителите на бетата на Android Q. При първото издание на тестовете всичко вървяло по план, но в бета версия 2 Android Q прилага функцията в цялата система, поради което приложенията блокират, ако бъдат премахнати.

Тъй като крайният срок за финалната ревизия на Android Q е близо и голяма част от разработчиците няма да имат време да ъпдейнат приложенията си, Google предпочита да забави въвеждането на тази функция. Така преходът към Scoped Storage ще става постепенно и разрaбoтчиците ще имат цяла година, за да направят промените, така че да бъдат готови за пускането на Android R.

Имайки предвид че става въпрос за функция, която пряко касае потребителските данни на устройствата, ние сме доволни, че хората зад Android вземат достатъчно мерки, за да гарантират тяхната защита.

Тагове: