Как мислите, колко време е необходимо на незащитена система с Windows XP, за да стане жертва на зловреден софтуер? За да бъдем подробни, това е машина, която не работи, не се налага сърфиране в интернет - просто е свързана с интернет.

Един YouTube ентусиаст на име Ерик Паркър реши да разбере това. Използвайки виртуална машина, Паркър създаде копие на Windows XP и го конфигурира така, че да бъде напълно открит, без защитна стена и антивирусен софтуер, точно както в добрите стари времена. И така, колко точно време е необходимо, за да се появи зловреден софтуер в компютъра?

Паркър се връща на компютъра 10 минути по-късно и, разбира се, в Task Manager (Мениджър на задачите) се стартира нещо неприятно с име conhoz.exe - известен троянски кон.

Той изключва този процес и оставя машината да работи. Само след още няколко минути е добавен нов потребител, както и редица нови процеси, включително FTP сървър.

Така че в рамките на 15 минути имаме множество процеси на зловреден софтуер и изцяло компрометирана машина, в която лошите хакери вече са създали нов администраторски акаунт и FTP сървър, работещ локално.

След това Паркър проследява комуникацията на зловредния софтуер до - да, познахте - Руската федерация. Той предполага, че хакерите може би се опитват да създадат ботнет или спам сървър за електронна поща от компрометираната му машина.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха супербърза 6G връзка чрез изкривени светлинни лъчи

Тагове: