Тези, които използват неактивирани системи, вероятно вече знаят, че Microsoft не позволява персонализиране на работния плот на Windows като например промяна на темите или настройване на иконите. Когато сте на такъв компютър, Windows показва съобщение в страницата с настройки, което гласи: "Трябва да активирате Windows, преди да можете да персонализирате компютъра си".

Изглежда, че екипът, отговарящ за разработването на Edge, е възприел тази идея и сега иска да приложи същото нещо и в своя браузър. Последната версия на Edge Canary, която беше пусната миналия месец, съдържа тази промяна. Вече съобщихме за рекламите Copilot в него, въпреки че изглежда рекламите вече са част от екосистемата на Windows. За щастие има неофициални приложения, които помагат да ги деактивирате.

Въпреки това блокирането на настройките известно време прелиташе под радара, тъй като е малко вероятно повечето потребители да използват неактивирани копия на Windows за значителен период от време. Тази промяна беше забелязана за първи път от WindowsReport, който съобщи за нея миналия месец.

Сайтът забеляза, че Edge Canary работи зад новодобавен превключвател на командния ред msEdgeLockSettingsInNonActivatedOS, но към онзи момент сайтът не можа да потвърди дали наистина имплементацията блокира настройките на Edge на неактивиран компютър с Windows.

Въпреки това, след като историята беше възприета от други потребители като GHacks, сега беше потвърдено, че промяната вече е въведена, което означава, че Microsoft активно тества тази функция в канала Canary. По този начин потребителят няма да може да получи достъп до някои настройки в Edge, ако иска да го направи.

Както можете да видите на изображението по-долу, както и в приложението за настройки на Windows, сега в горната част на страницата за настройки на Edge (Canary) се показва подобно съобщение, което гласи: "Забелязваме, че вашият Windows не е активиран, някои настройки са ограничени".

Ще бъде интересно да видим дали тази промяна в крайна сметка ще стигне до канала Stable или Microsoft ще реши да я премахне или да я коригира по някакъв начин.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята