Дори след като основателят на Silk Road Рос Улбрихт беше арестуван и осъден на доживотен затвор, властите не успяха да намерят огромна част от биткойн комисионите, генерирани от прочутия онлайн пазар в Dark Web. По-рано тази седмица американските власти най-сетне проследиха и конфискуваха над 69 000 от изчезналите биткойни в най-голямото изземване на криптовалута в историята на Министерството на правосъдието до момента. Като се има предвид, че един биткойн в момента се оценява на близо 15 000 долара, криптовалутата в притежание на правосъдното министерство е на стойност над 1 милиард долара.

Silk Road беше масивен пазар в Dark Web, където хората можеха анонимно да извършват сделки за продажба на наркотици и оръжие наред с други незаконни дейности. Властите затвориха платформата през 2013 г. и арестуваха нейния основател, известен с псевдонима Dread Pirate Roberts. Както отбелязва Wall Street Journal, по това време те са успели да изземат само 175 000 биткойни от Улбрихт, което е по-малко от половината от 600 000 биткойни, които според тях уебсайтът генерира в комисиони.

Отделът за наказателно разследване на Службата за приходи на САЩ отговаря за откриването на 69 000-те конфискувани биткойни. Агенти от звеното започнаха да анализират цифровите портфейли на Silk Road по-рано тази година и откриха 54 неоткрити досега транзакции. Те установиха, че Улбрихт не е извършил тези транзакции и че те са били направени от хакер, когото наричат Individual X и който е откраднал биткойните през 2012 и 2013 г.

Министерството на правосъдието казва, че Individual X се е съгласил да предаде криптовалутата, която е откраднал, след като властите са ги издирили, подписвайки споразумение за отнемане на незаконно придобитите активи с прокуратурата на щата Калифорния на 3 ноември. Струва си да се отбележи, че Улбрихт е бил наясно с онлайн идентичността на хакера, и се твърди, че го е заплашил, за да инициира връщането на откраднатото. Individual X обаче отказал да се поддаде - той просто пазел тази огромна сума пари и не я е похарчил.

Властите не разкриват какво планират да направят с масивната сума дигитални монети, но правителството пусна на търг другите активи, свързани с Пътя на коприната, които преди това бе конфискувало. Колко може да получи американският народ от тях, предстои да видим, тъй като пускането на твърде много биткойни може да намали стойността им.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: