В средата на февруари Apple призна, че няма да постигне финансовите си прогнози за последното тримесечие заради епидемията от коронавирус. В пресен аналитичен доклад Strategy Analytics вече ни дава по-конкретна представа за това, как са спаднали продажбите на смартфони в последния месец. И картинката не е розова за никого.

Според Strategy Analytics през февруари е отчетен най-големият спад в продажбите на смартфони в историята. Глобалният брой продадени телефони е 61.8 милиона, което е спад с 38 процента спрямо онези 99.2 милиона, продадени за същия период миналата година. Търсенето и предлагането на смартфони се е сринало в Китай, забавило е ход в Азия и се е усетило и в останалите части на света.

„Това е период, който смартфон бизнесът ще иска да забрави“, пише Strategy Analytics.

Имайки предвид развоя на епидемията през март, той вероятно ще бъде нов ужасяващ месец за продажбите на смартфони. Първоначално Apple предвиждаше да завърши тримесечието с 63 милиарда долара приходи, но имайки предвид глобалната ситуация с коронавируса, Strategy Analytics очаква представянето да е значително по-слабо.

„Заплахата от вируса обхвана Европа и Северна Америка и стотици милиони платежоспособни потребители са в изолация, без да могат или искат да купуват нови устройства“, завършва Strategy Analytics.

Виж още: Цената на 5G телефоните ще се срине към края на годината

Тагове: