Лоша новина за потребителите на Netflix в Европа – компанията ще ограничи качеството на своето съдържание през следващите 30 дни, за да облекчи натоварването върху интернет връзките на Стария континент на фона на епидемията от коронавирус.  

Netflix счита, че намалявайки качеството на картината, ще редуцира европейския трафик с около 25 процента. Анонсът идва веднага след като ЕС призова интернет доставчиците и стрийминг услугите да не претоварват мрежите, за да останат надеждни.

За момента това се отнася само за европейските потребители и Netflix не предвижда подобни ограничения за САЩ.

Тъй като огромен брой потребители в момента работят от къщи, потреблението на видео стрийминг, видео чат и дигитални съобщения се увеличава значително. Според експерти съществуващата инфраструктура ще издържи на повишеното търсене, макар че скокът за момента е цели 50 процента. Комисарят по вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон призова да се премине към SD съдържание, когато HD не е необходимо. Комисарят е бивш шеф на France Telecom и ще проведе разговор с шефа на Netflix Рийд Хейстингс, но призова потребителите да направят промяната сами, без да очакват решения на компании.  

YouTube също сваля качеството на своето съдържание. Причината е сходна с тази на Netflix. 

"Ще направим всичко възможно временно да прехвърлим целия ни трафик в ЕС по подразбиране към стандартна резолюция", сподели говорителят на YouTube. 

Виж още: Супергероинята Black Widow се предаде на епидемията