След като разработва нов кораб за NASA вече шест години, SpaceX е близо до своята първа мисия с хорa до Международната космическа станция. Тя е насрочена за средата на май и засега остава, въпреки че коронавирус епидемията се влошава и в САЩ.

Въпреки обстоятелствата самата мисия ще бъде историческа. Последният път, когато космонавти излетяха в орбита от американска земя, беше на 8 юли 2011 г. – последният полет на совалката на NASA. Оттогава NASA разчита на руската ракета "Союз" за полети до и от МКС. Всяко място на борда струва на NASA над 70 милиона долара. За да върне полетите на американска земя, през 2014 г. NASA възложи на частните компании Boeing и SpaceX да разработят капсула за превоз на хора до МКС. Именнo сега SpaceX се готви да изстреля своята капсула Crew Dragon, която би станала първият частен кораб, извел хора в орбита.

NASA се готви за мисията от години, но графикът очевидно е неблагоприятен. Много компании и организации в САЩ оставиха служителите си да работят от домовете си и това се отнася и за NASA. Към момента всички бази на NASA са празни с изключение на минимален персонал, а в нейния център в Силициевата долина дори бяха открити два случая на коронавирус.  

Виж още: 5 мита за Луната и как сами да ги развенчаете

Тагове: