Американското правителство разглежда криптовалутите, включително новата криптовалута на Facebook, наречена Libra, като въпрос на националната сигурност. На пресконференция преди няколко дни, министърът на финансите Стивън Мнучин каза, че Министерството на финансите има „много сериозни опасения“, че c  Libra могат да злоупотребят финансови измамници, терористи и други „лоши играчи“. Въпреки че опасенията не са съвсем изненадващи, те правят позицията на американското правителство по криптовалута повече от ясна.

Според Мнучин САЩ е една от първите страни, които регулират дейността на организации, предоставящи криптовалути. Станали сме свидетели на това как криптовалутите се използват за незаконни дейности, включително кибер престъпления, укриване на данъци, изнудване, вируси, трафик на хора и др. И все пак Мнучин заяви, че САЩ „приветстват отговорните иновации, включително нови технологии, които могат да подобрят ефективността на финансовата система и да разширят достъпа до финансови услуги“.

„По отношение на Libra на Facebook и другите криптоваути, нашата основна цел е да поддържаме целостта на финансовата ни система и да я защитаваме от злоупотреби“, каза Мнучин. Той отбеляза, че Facebook (и всички други компании със своя криптовалута) ще трябва да отговарят на същите гаранции като традиционните финансови институции, включително тези, въведени от Съвета за борба с изпирането на пари, Мрежата за прилагане на финансовите престъпления и Закона за банковата тайна.

Това не би трябвало да е изненада за Facebook. Макар че вероятно компанията е подготвена да отговори на тези стандарти, тя ще трябва да устои на напора на Министерството на финансите и самия президент, който твърди, че криптовалутите са „силно променливи и несигурни“. Някои законодатели призоваха Facebook да спре разработването на Libra, а други, по-радикално настроени, искат да попречат на всички големи технологични компании да създадат свои криптовалути. От Facebook обявиха, че няма да пуснат в употреба Libra, докато не бъдат разгледани всички регулаторни въпроси.

Виж още: Замърсяването в Китай е толкова зле, че пречи на соларните панели