Китай често описва алтернативната енергия като свое бъдеще, но ново проучване показва, че замърсяването на въздуха от изгарянето на въглища пречи буквално и преносно на тази визия. Оказва се, че замърсяването е затъмнило слънцето до такава степен, че пречи на работата на соларните панели там.

Анализът разглежда влиянието на замърсяването на въздуха в Китай на добива на слънчева енергия за периода от 1960 до 2015 г. Оказва се, че за това време средното генериране на слънчева енергия е намаляло с 11 до 15 процента. Учените обвиняват категорично замърсяването на въздуха за това. Те смятат, че ако Китай се върне към нивата на качество на въздуха от 60-те години на ХХ век, това ще доведе до увеличение на производството на енергия с 12 - 13 процента.  На свой ред така Китай ще получи съответни икономически ползи в размер на 5 до 7 милиарда долара  към 2030 г.

Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух и най-тежко засегнати са бедните нации. Китай и Индия са отговорни за половината смъртни случаи заради мръсен въздух. Използването на твърди горива в домовете на хората за готвене или отопление води до драстично замърсяване на въздуха. През 2016 г. общо 2.5 милиарда души - един на всеки трима граждани в света, са изложени на замърсяване на въздуха от твърди горива като дървесина или въглища.

В Китай властите определиха „невъглеродни зони“, принуждавайки повече от 3 млн. жители да преминат към газово или електрическо отопление, като често изземаха котлите за въглища, преди новите системи да са започнали да функционират.

Виж още: За малко Аполо 11 да ни зарази с лунни микроби