Нов патентен трол съди Apple за предполагаеми нарушения на патенти, закупени с единствената цел завеждане на дела.

Sonrai Memory е подала подобни искове за нарушение срещу широк кръг други технологични компании, включително Google, Lenovo, LG, Samsung и Western Digital.

Такива общи патенти са идеални за използване от патентни тролове, тъй като описват подход, който обикновено се използва от широк кръг технологични компании.

В конкретния случай искът е свързан с метод за изтриване на данни във флаш памет и Apple изглежда е включена в целевия списък на компаниите, защото някои от нейните продукти използват NAND чип, произведен от SK Hynix, за който се твърди, че използва патентованата технология на HP.

Разбира се, Sonrai Memory всъщност не прави нищо, те просто съдят големи компании с дълбоки джобове. Едно просто търсене в Google ще покаже дълъг списък от техните дела срещу Texas Instruments, Samsung, Lenovo, AMD и сега Apple. Въпреки това, колкото и досадни да са съдебните дела за патентни тролове, Apple трябва да ги приеме сериозно, тъй като понякога точно те побеждават в съда.

Компанията твърди, че iPhone на Apple от модел 6 до 13 Pro Max, заедно с различни модели Mac, датиращи от 2018 г., нарушават техните патенти.

Въпреки че Apple никога не може да си позволи да игнорира тези опортюнистични случаи, в момента гигантът е въвлечен в много по-сериозна битка за нарушаване на патенти с Ericsson, която вече доведе до това продажбата на iPhone да бъде забранена в една страна, с други забрани за внос и продажба, които вероятно ще последват.

Снимка: Unsplash

Виж още: Колко струва старият ви iPhone?