Джони Айв вероятно познава бранша много добре, щом компанията му носи името LoveFrom. “Любовната” му афера с Apple за пореден път достигна до задънена улица, но изглежда това не притеснява никого. Преди няколко дни в официално съобщение беше обявено, че договорът с LoveFrom с Apple е приключил, а дългогодишният шеф на дизайна на компанията вече е напълно отделен от компанията.

Но защо съобщението привлече толкова много внимание? В последните 30 години Айв е бил едно от основните действащи лица в най-важните етапи от проектирането на iPhone, Apple Watch, Mac, магазините на Apple и др. През юни 2019 г. Айв обяви напускането си, като официално посочената причина беше създаването на LoveFrom. Слуховете обаче шушукат, че Айв въобще не е бил доволен от посоката, в която Apple потегля, и вместо да му се налага да води борби с вятърни мелници (или Тим Кук), той просто решава да поеме в друга посока. За да няма излишна паника, Apple става “клиент” на Айв и той поема задачи, свързани с 24-инчовия iMac и, разбира се, проекта Apple Car. Според запознати тази сделка е струвала на компанията от Купертино над 100 милиона долара, а на Айв - ограничението да не работи по конкурентни проекти. Но явно бордът на директорите е решил, че е време да отреже този сериозен разход, особено след като Айв преди време, меко казано, се усъмни в техните способности, като отбеляза, че техният опит е в областта на финансите и операциите, а не в технологиите.  
И така: обобщението е, че Айв повече няма да се налага да търпи ограниченията на Apple и ще остави Джеф Уилямс, Еванс Ханки и Алън Дай да се оправят както могат. Не би трябвало да има сърдити, нали така? 

Снимки: Unsplah

Виж още: Apple Car: без волан и педали и все още доста далеч на хоризонта