Lenovo обяви актуалните си финансови резултати и малко изненадващо те не са добри. Компанията губи доминиращата си позиция на глобалния пазар на персонални компютри, а мобилното ѝ подразделение продължава да е на загуба, пишат от Bloomberg.

За периода април - юни 2017 г. китайският производител отчита загуби от 72 милиона долара, което е доста по-лошо от очакваните 32.9 милиона долара печалби. Борсата реагира веднага и акциите на Lenovo паднаха с 4.2 процента, достигайки най-ниско ниво за повече от година насам. Така в шест от последните седем тримесечия компанията регистрира отрицателен резултат.

Най-голямо е сътресението на РС пазара, където Lenovo сдаде водещата си позиция. Печеливши в случая са НР и Dell, които изглежда са успели да си върнат част от загубените клиенти. HP излиза с много малък процент на първа позиция. Комбинацията от големи разходи, агресивна ценова политика на конкурентите и проблеми с доставките се оказва фатална и за подразделението за смартфони, което отново не може да излезе на печалба. През 2014 г. Lenovo закупи Motorola Mobility, но мащабната инвестиция все още не може да заработи ефективно.

"Lenovo изпитва особено напрежение от началото на годината и в момента е в период на сериозна трансформация", коментира IDC China.

Въпреки моментната ситуация, Lenovo преминава през трансформация, която трябва да заздрави компанията. От китайският производител разчитат много както на бранда Motorola, така и на модулната технология, за да засилят присъствието си в смартфон сегмента. Първите знаци са, че продажбите в това подразделение са се покачали с 2.4 процента до 1.75 млрд. долара. Очакванията са, че бизнесът с дата центрове ще започне да печели след около две години.

“Следвайки стриктно новата тристепенна стратегия за развитие, Lenovo остава на стабилни пазарни позиции през първото тримесечие на фискалната година. Бизнесът с персонални компютри продължава да поддържа Lenovo сред най-печелившите компании в този сегмент. Поставихме основите на мобилния бизнес и бизнеса с центрове за данни. Инвестирахме в “Device + Cloud” и “Infrastructure + Cloud” услуги, базирани на изкуствения интелект”, коментира Ян Янцин, изпълнителен дирректор и председател на Борда на директорите на Lenovo.

Тагове: