Нова Linux дистрибуция позволява Мас-овете с чипа М1 на Apple да подкарват Ubuntu за пръв път. Компанията Corellium, която се занимава с киберсигурност, свързана със системите на Apple, успешно е портнала Ubuntu за Мас с М1 чип и дори предложи туториал за това, как да го направят и други. Модифицираната версия на Ubuntu буутва в стандартния потребителски интерфейс и включва USB поддръжка.

Компанията разкрива, че процесът по портването на Ubuntu не е бил никак лесен. Въпреки че М1 споделя част от своите компоненти с други мобилни чипове на Apple, новата му нестандартна архитектура превръща създаването на Linux драйвъри, необходими за пускането на Ubuntu, в предизвикателство. Нещо повече, вицепрезидентът на Aple Крейг Федериги вече отхвърли идеята за официална поддръжка на алтернативни операционни системи като Windows и Linux.

Corellium описва Ubuntu като напълно използваем с уговорката, че ви трябва USB-C адаптер за интернет достъп. Разбира се, като всяка подобна задача процесът по портването на Ubuntu изисква известно познание по Linux.

Компанията определено има известен опит в заобикалянето на защитите и ограниченията на операционните системи на Apple. Тя предлага iPhone виртуализация с цел търсене на уязвимост. Това предизвика гнева на Apple и двете компании вече водиха съдебно дело, което съдът реши в полза на Corellium.

Снимка: The Verge

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България

 

Тагове: