Мишката и клавиатурата все още са стандарт за РС, но все повече са онези, които предпочитат управлението с контролери. Поради това много потребители на Linux ще се зарадват от факта, че вече има официален драйвър за PlayStation 5 контролера DualSense за тяхната платформа.

Sony подържа свои продукти за Linux от известно време, но това е първият път, когато японски гигант пуска официален драйвър, който позволява на DualSense да се използва под Linux както в USB, така и в Bluetooth режим.

Както подобава на официалната поддръжка, новият драйвър включва пълната функционалност на DualSense: LED светлините, сензорите за движение, тъчпада, батерията и вибрацията. Това, което няма да получите, е уникалната за DualSense функция за хаптичната вибрация и адаптивните спусъци, но те не са налични, когато използвате DualSense на РС въпреки официалната поддръжка за Steam от миналия месец.

Засега драйвърът е в тестова фаза, но ако имате желание, може да експериментирате още сега.

Макар да трябва да измине още известно време, преди средният Linux потребител да може да използва DualSense най-пълноценно, фактът, че по него се работи толкова усилено, ще допадне на много геймъри. DualSense се счита за един от най-успешните компоненти на PlayStation 5 и с малко късмет ще бъде достъпен за Linux потребителите навреме, за да пробват поне една от няколкото поддържащи контролер големи игри, които ще излязат на тяхната платформа през 2021 г.   

Снимка: Sony

Виж още: Цялото удоволствие с марката Cyberpunk 2077 ще ви струва над 2000 долара

 

 

Тагове:
Още от Play