Winamp: любимият МР3 плейър на едно поколение се завърна.

Очевидно Winamp е музикалният софтуер, който просто няма да умре. Pазработчиците зад него наскоро пуснаха първата актуализация на класическата MP3 програма (5.9 RC1 Build 9999) от четири години. Въпреки че не е драматична промяна на пръв поглед, програмистите я описаха като „кулминацията“ на години упорита работа, включваща работата на два екипа и непредвидена пауза, продиктувана от пандемията. Има значителни промени, включително миграция към много по-нова платформа за разработка.

Winamp спечели слава като предпочитан софтуер за възпроизвеждане на музика по време на ранната ера на дигиталната музика – той беше домът за всички MP3 файлове, които вие (или вероятно вашите родители) сте получили от новосъздадените дигитални магазини и peer-to-peer приложения. Той възпроизвежда разнообразни формати и е добре известен със своите изключително адаптивни интерфейси, скинове и визуализатори.

Компанията майка AOL прекрати дейност през 2013 г., години след като конкурентни приложения и опции за стрийминг като Spotify се наложиха, но това не беше краят. Radionomy купи Winamp през 2014 г., за да подпомогне плановете си за онлайн музика, и екипът наскоро обеща „напълно ремастерирано“ изживяване с подкаст и радио функции, както и по-тясна връзка с творците.

Завръщането на Winamp няма да съживи цифровия дух на времето от началото на хилядолетието. Поточното предаване все още доминира и има шанс да слушате на телефона или интелигентния високоговорител повече, отколкото на компютъра си. Ако обаче звукът от лама при стартиране на програмата е трайно отпечатан в мозъка ви, това може да е добре дошла доза носталгия.

Снимка: Winamp

Виж още: Spotify искат да им бъде платено за отделни Play и Shuffle бутони