Meta реорганизира екипите си за изкуствен интелект, като се присъединява към нарастващия брой компании, които се опитват да създадат изкуствен общ интелект (ИОИ). Марк Зукърбърг, който все повече се фокусира върху изследванията на компанията в областта на ИИ, заяви, че промяната ще помогне на компанията да "ускори" своите изследвания и в крайна сметка да подобри метавселената.

Понастоящем Meta има два екипа, които се занимават с изследвания на ИИ: екип за фундаментални изследвания на ИИ (FAIR), започнал през 2013 г., и екип, фокусиран единствено върху генеративни преживявания с ИИ за потребителите на нейните приложения. С промяната, каза Зукърбърг, компанията ще ги "сближи", тъй като иска да разшири и двете групи. Главният изпълнителен директор на Meta не каза колко работници може да добави към усилията си в областта на ИИ, но разширяването е забележително, като се има предвид, че компанията е съкратила повече от 20 000 работни места от 2022 г. насам.

Във видеоклип, публикуван в Threads, Зукърбърг заяви, че промените ще "подкрепят дългосрочните ни цели за изграждане на общ интелект, отговорно използване на отворени източници и предоставянето му на разположение и полезен за всички във всяко наше ежедневие". Промяната е и най-новият начин, по който Зукърбърг се опитва да позиционира Meta като водеща компания за изкуствен интелект във все по-претъпканото поле от шумни компании и проекти за генеративен изкуствен интелект.

Създаването на общ изкуствен интелект, вид изкуствен интелект, който често се сравнява с човешкия, се превърна в особен интерес за много от тези компании, включително x.ai на Илон Мъск, OpenAI и Google. Сега Зукърбърг хвърля огромните ресурси на Meta в това начинание. "Изграждаме огромно количество инфраструктура", пише Зукърбърг. "В края на тази година ще разполагаме с ~350 хил. изчислителни процесора Nvidia H100 - и общо ~600 000 изчислителни еквивалента H100, ако включите и други графични процесори."

В същото време Зукърбърг даде да се разбере, че няма намерение да се отказва от метавселената, която според него също ще се възползва от напредъка на ИИ. "Двете основни части на нашата визия - ИИ и метавселената - са свързани", написа той.

Свързването на работата на компанията в областта на изкуствения интелект с метавселената не е нова стратегия за Зукърбърг, който прекара голяма част от миналогодишното събитие Connect в популяризиране на генеративния изкуствен интелект. Въпреки това тя може да се окаже рискована. Метавселената на Зукърбърг все още не е широко разбрана или особено популярна. Но Зукърбърг изглежда смята, че това може да се промени, тъй като компанията подобрява своите умни очила и вградения в тях изкуствен интелект. "Мисля, че до края на десетилетието много хора ще разговарят с ИИ често през целия ден, използвайки умни очила като това, което изграждаме с Ray Ban Meta", каза той.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика

 

Още от Tech