Facebook на Meta е (беше?) една от най-популярните социални медийни платформи в света с милиарди потребители. Въпреки това провалящият се проект за метавселената на виртуалната реалност на име Horizon Worlds не се справя толкова добре. Всъщност нов доклад показва, че почти никой не прекарва много време в Horizon Worlds, като повечето създадени от потребители светове остават напълно непосетени. Междувременно Second Life и VRChat имат повече едновременни потребители според служители от Meta.

Според нов доклад от Wall Street Journal вътрешните документи и служителите на Meta рисуват картина, че никой наистина не играе Horizon Worlds: неговата безплатна метавселена за виртуална реалност, която позволява на потребителите да създават и посещават „светове“ с приятели или непознати. Първоначално компанията се надяваше да има 500 000 активни потребители месечно, посещаващи тези различни виртуални светове. Сега това число е преразгледано на около 200 000.

Вътрешните статистики показват, че повечето играчи не се задържат след първия си месец в Horizon Worlds и Meta забелязват постоянен спад на активните потребители от пролетта. WSJ съобщава, че от всички създадени от потребителите светове в играта само около девет процента са посетени от повече от 50 играчи. По-голямата част от останалите никога не се посещават от никого освен от първоначалния създател. Крайният резултат е много празни и пустеещи цифрови земи. Дори Questy’s – свят, създаден от Meta като част от по-голяма маркетингова кампания за Super Bowl – е огромен провал с много малко потребители, които го посещават.

„Празният свят е тъжен свят“, се казва в документ, видян от WSJ.

И докато шлемът Quest 2 се продава много добре, много от клиентите не се връщат да играят нищо. Съобщава се, че повече от половината шлемове Quest спират да се използват от играчите само след шест месеца.

WSJ отбелязва, че изследователите от Meta са разговаряли само с 514 души поради това колко малко хора играят, наричайки текущата активна база от играчи „малка и ценна“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа