Откакто промени името си, Meta обещава, че всички нейни дейности ще се съединяват в едно и това е метавселената. Всички проекти на компанията трябва в даден етап от своето развитие да напомнят на потребителите, че времето за виртуална и добавена реалност най-накрая е дошло и скоро ще си задаваме въпроса как въобще сме живели без това. Разбира се, все още този момент не е настъпил, но онези, които искат да се подготвят предварително, може би трябва да обърнат внимание на съвсем новия Meta Quest Pro VR. Негов прототип евентуално беше забравен в една хотелска стая, но честно да си признаем - показаното вчера от Meta се доближава до изтеклата информация. Дизайнът е масивен и създава усещане за тежест, с която не искате да се сблъсквате ежедневно. И преди да продължим със спецификациите, следващото тежко нещо, което ще удари потребителите право по джобовете, е цената на шлема - 1499 щатски долара. Както винаги за Pro се плаща повече... много повече.

Но да продължим по същество: специалните лещи на устройството правят оптичния му модул с 40% по-тънък, докато дисплеите имат по-голяма плътност на пикселите. Непрекъснато разстояние между лещите ги регулира, за да се приспособят към разстоянието между зениците. Точно това позволява на потребителите да четат съобщения от какъвто и да е тип, докато носят VR шлема. Потвърди се и слухът за цветните изображения - докато при Meta Quest 2 заснетите от външните камери изображения в реално време са черно-бели, то сега те са напълно пълноцветни. Друга новост е, че Meta Quest Pro VR пропуска светлина чрез отворената си периферия - по този начин в комбинация със сензорите за изображения шлемът се превръща в устройство със смесена реалност. По този начин потапянето във виртуалния свят ще става, без да се губи поглед от реалния. Друг детайл, който беше предварително известен, са сензорите, засичащи движенията на очите. Те имат важната задача да превърнат вашия карикатурен аватар в нещо по-одухотворено и взаимодействащо с другите участници в метавселената.

Това също означава, че Meta теоретично има способността да улавя емоциите ви и ще ви позволи да бъдете „истинското си автентично аз и да използват всички тези уязвими комуникационни умения, които обикновено правим, като повдигане на вежди, усмихнати, намръщени, всичко останало“. На въпроса дали Meta или хората, разработващи приложения за Meta VR, могат да проследяват емоциите, продуктовият мениджър на Meta Ник Онтиверос каза, че Meta не извежда емоции от интерфейса за програмиране на приложения, инструментът, който разработчиците използват, за да канализират информация към и извън техните приложения. „Фокусирани сме само върху движението. И когато някое приложение иска да използва този API, те трябва ясно да заявят на потребителите как планират да го използват и потребителите винаги имат възможност, предполагам, да отменят или да предоставят разрешение в зависимост от случая на употреба.“ Също така функциите за проследяване на очите и изражението на лицето са изключени по подразбиране. А потребителите на Meta Quest Pro, които изберат да ги използват, трябва да знаят, че след определен период обработените изображения се изтриват. Meta Quest Pro 2 работи с чипсета Snapdragon XR2+ на Qualcomm, за който Meta твърди, че му дава 50% повече изчислителна мощност от Meta Quest 2 заедно с по-добро разсейване на топлината (което означава, че на лицето ви ще му е по-хладно). А ръчните контролери на Meta Quest Pro имат нов дизайн. За разлика от контролерите на Meta Quest 2 те нямат хардуерни пръстени около себе си, не разчитат на шлема за позициониране и можете да ги използвате в дейности и игри, които изискват прецизно прищипване, като например да бъркате във виртуална Jenga кула. 


В момента Meta Quest Pro VR поддържа повече от 400 приложения, а производителите на приложения от трети страни започват да генерират приходи от VR платформата на Meta. Според технологичния гигант 33 заглавия са направили над 10 милиона долара брутни приходи, а 55 заглавия са направили над 5 милиона долара. Освен това стотици хиляди хора използват приложението Horizon Worlds на Meta във VR. Определено пътят за изминаване няма да е лесен, но от Meta обещават, че ще се справят. А дали на нас ще ни е нужен шлем, за да осъзнаем успехите им, зависи напълно от тях самите. Поръчките стартират на 25 октомври 2022 г.  

Снимки: Meta

Виж още: Брак по сметка: служителите на Meta трябва да се влюбят в проекта за метавселена