Очаква се вместо Windows 12 потребителите да получат доста сериозна актуализация на Windows 11 по-късно тази година. Въпреки че ъпдейтът трябва да донесе редица нови функции и подобрения, той ще премахне и едно любимо приложение, което е включено в операционната система от Windows 95 насам.

Както беше забелязано от Tom's Hardware, най-новата Canary версия на Windows 11 е достъпна за изтегляне от членовете на Windows Insiders. Съобщава се, че в най-новата компилация на операционната система липсва приложението WordPad и според компанията то няма да може да бъде преинсталирано. Гигантът обяснява:

"От тази версия приложенията WordPad и People вече няма да се инсталират след чиста инсталация на операционната система. В бъдеще WordPad ще бъде премахнат при обновяване. WordPad няма да може да се инсталира отново. WordPad е изчерпана функция на Windows".

Ако се чудите защо Microsoft е решила да се откаже от приложението за богати текстове след 28 години, изглежда, че целта на този ход е да подтикне хората да използват Microsoft Word или Windows Notepad, както твърди производителят:

"Препоръчваме ви Microsoft Word за големи текстови документи като .doc и .rtf и Windows Notepad за обикновени текстови документи като .txt".

Според по-ранен доклад се очакваше WordPad да бъде премахнат в бъдеща актуализация, но това потвърждава, че приложението ще бъде премахнато. Със сигурност WordPad няма да е единственото остаряващо приложение, което ще бъде премахнато. Смята се, че морално остарелите приложения, включително Cortana, Mail, Calendar, Maps, People и Movies & TV, също ще бъдат премахнати.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика