Microsoft вече месеци наред загатва за „следващото поколение“ на Windows, но новите намеци предполагат, че компанията не подготвя просто актуализация на съществуващия си софтуер за Windows 10, а нова, номерирана версия на операционната система: Windows 11.

Софтуерният гигант обяви ново събитие за Windows за 24 юни, обещавайки да покаже „какво следва за Windows“. Поканата за събитието включваше изображение на това, което прилича на ново лого на Windows, със светлина, която прониква през прозореца само в две вертикални ленти, създавайки контур, който много прилича на цифрата 11. Microsoft последва това с анимирана версия на изображението, като стана ясно, че компанията умишлено игнорира хоризонталните ленти.

Събитието на Microsoft за Windows също започва в 11:00 ч. местно време, а не обичайното начално време за типични Windows и Surface събития. След поканата за събитието висшият служител на Microsoft Юсуф Мехди заяви, че „не е бил толкова развълнуван от нова версия на Windows от Windows 95!“. Така за първи път чуваме, Microsoft специално да споменава, че е на път „нова версия“ на Windows.

Поканата за събитието също идва само седмица след като Сатя Надела тийзна съобщение за „следващото поколение на Windows“. Надела обеща, че Microsoft скоро ще сподели „една от най-значимите актуализации на Windows през последното десетилетие“. Главният продуктов директор на Microsoft Панос Панай също загатна за „следващото поколение“ на Windows по-рано тази година.

Ако Microsoft наистина се готви да премине отвъд Windows 10 и към Windows 11, очакваме да видим големи визуални промени, които да отразят това. Microsoft работи по нещо с кодовото име Sun Valley, което компанията нарича „широкообхватно визуално подмладяване на Windows“.

Голяма част от тези визуални промени ще дойдат от работата, която Microsoft завърши по Windows 10X - лека версия на Windows, предназначена да се конкурира с Chrome OS, преди да бъде спряна. Това включва ново меню Старт, нови системни икони, подобрения на File Explorer и край на иконите от времето на Windows 95, които връщат потребителите на Windows обратно към миналото в диалоговите прозорци. Планират се и заоблени ъгли и актуализации на вградените приложения за Windows.

Значителни промени също са на път за Windows извън потребителския интерфейс. Изглежда, че Microsoft е готов да се справи с много дълготрайни проблеми, като са предвидени корекции за проблема с приложенията на множество монитори, предстоящата функция Xbox Auto HDR и подобрения в Bluetooth аудио поддръжката.

Снимка: The Verge

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)

 

Още от Tech