Chromebook машините имат поддръжка на Linux от доста време, но истината е, че досега всичко ставаше във фазата на бета-тестове. Едва от новата версия 91 на Chrome OS Linux най-сетне ще присъства официално на платформата.

Откакто предложи поддържка за Linux за пръв път от преди три години, връзката между двете системи беше доста странна. Въпреки че технически е поставена върху Linux, Chrome OS не може да пуска традиционни Linux приложения сама. За целта ентусиасти ползваха различни скриптове, които позволяват да инсталирате Ubuntu и Debian върху Chrome OS.

Дори по време на бета-версията на Linux поддръжката беше доста ограничена. Само някои модели я поддържаха, а компоненти като звук и видеокарти често се чупеха. За щастие, въпреки че отне доста време на Google, Linux приложенията вече изглеждат почти у дома си на Chrome OS.

Оттук насетне Google планира още много неща за Linux. Едно от следващи подобрения е по-доброто GPU ускорение чрез интерфейса Vulcan, което ще донесе по-добра 3D графика в игрите. Това е важно, защото Google иска да работи със Steam, за да превърне Chromebook машините в реална геймърска алтернатива. Друга стъпка ще бъде Linux виртуализацията под формата на Borealis – базирана на Ubuntu виртуална машина.

Снимка: Android Police

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

 

Тагове: