Microsoft отправи силни критики към Google, след като компанията от Маунтин Вю разкри сериозния бъг в Windows 8.1, два дни преди проблема да получи корекция. Google направи това, тъй като по правилата на Project Zero, техният проект за сигурност, те трябва да уведомят обществеността за опасността, 90 дни след като ги докладва на засегнатата компания. Microsoft е била уведомена за въпросния проблем на 13 oктомври 2014г.

От Microsoft са ядосани, защото те са поискали от Google да задържат информацията от огласяване, преди да пуснат редовния си Patch във вторник. Крис Бетз, старши директор на Microsoft за сигурността на компютрите, написа, че ходът на Google се усеща не като принцип, а по-скоро като "Пипнах те“. Той продължава: "Това, което е точно за Google не винаги е правилно за клиентите. Призоваваме Google да направят защитата на клиентите колективна и основна цел."

От Microsoft също така призоваха Google да подпишат своя координирана политика за разкриване на уязвимости.

Но специалиста по сигурността в Google, Бен Хокс защити политиката на компанията за 90-дневно оповестяване. Той каза, че "крайните срокове за оповестяване в момента са оптималният подход за потребителската сигурност - тe позволяват на доставчиците на софтуер справедлив и разумен период от време, за да упражнят правото си в процеса на управление на уязвимостта, като същевременно се зачитат правата на потребителите, за да се знаят и разберат рисковете, пред които са изправени."

Ясно е, че Microsoft не са съгласни, но в бъдеще очаквайте да видите още много подобни случаи.

Прочетете още: Google работи върху система за мигновен и "почти перфектен" превод на човешка реч