Преди няколко дни уебсайтът The People's Voice публикува статия, в която се твърди, че Microsoft ще деактивира компютрите на потребители, които споделят "нестандартно съдържание" онлайн. Невярното твърдение е представено като мярка, целяща борба с дезинформацията в навечерието на президентските избори през 2024 г.

Статията или скрийншоти от нейното заглавие бяха споделени хиляди пъти в различни платформи на социалните медии. Твърдението обаче е пълна измислица.

Авторът на статията основава погрешното си заключение, представено в заглавието, на неотдавнашно интервю с главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела за предаването Nightly News на NBC. Фалшивата статия включва откъс от интервюто - видео от официалния канал на NBC в YouTube, - в което се обсъждат рисковете от изкуствения интелект, когато става въпрос за политическата надпревара. В нито един момент обаче Надела не говори за конкретни мерки, които компанията му планира да приложи - и определено не споменава нищо, което да е далеч от "изключване на компютрите на потребителите".

Можете да гледате краткия откъс, за който се отнася фалшивата статия, във видеото по-долу:

В интервюто Сатя Надела беше попитан за заплахите от ИИ, а не за ползите от него. Главният изпълнителен директор на Microsoft обаче не изглеждаше притеснен, тъй като избегна въпроса за ИИ и президентската кампания, като заяви, че това не са първите избори, на които трябва да се справят с дезинформация или пропаганда:

"Мисля, че ние вършим цялата работа в технологичната индустрия около водните знаци и откриването на дълбоки фалшификати и идентификатори на съдържанието. Честно казано, ще има достатъчно и повече технологии, за да можем да идентифицираме проблемите около дезинформацията и фалшификациите на съдържание".

Не е изненада, че фалшивото заключение е изфабрикувано от The People's Voice. Уебсайтът е добре познат източник на фалшиви новини и неотдавнашната статия за Надела - в която се появи и снимка на Бил Гейтс, напълно несвързана с тази история - беше само последният от много други примери.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица