Възможно е Microsoft да е близо до разкриване на плановете си за създаване на собствени генеративни процесори за изкуствен интелект. В нов доклад се твърди, че разкриването може да стане в рамките на конференцията за разработчици Ignite 2023 на Microsoft. Докладът идва от The Information и се позовава на неназован източник. Подробности за този чип с изкуствен интелект не бяха разкрити.

Конференцията Ignite, която е предназначена наред с другото и за разработчици, ИТ специалисти и администратори, ще се проведе в Сиатъл от 14 до 17 ноември. Microsoft вече рекламира, че на конференцията ще бъдат представени редица важни продуктови анонси, включително много от тях съсредоточени върху нейната платформа за изкуствен интелект, особено по време на основната реч, в която ще участват главният изпълнителен директор Сатя Надела и други важни ръководители на компанията.

Понастоящем Microsoft използва графичните процесори H100 на NVIDIA за захранване на своите центрове за данни, които обслужват нейните услуги с изкуствен интелект, като чатбота с изкуствен интелект Bing Chat, генератора на изкуство Bing Image Creator, а отскоро и услугата за асистент Copilot.

През изминалата година Microsoft и други компании за генеративен изкуствен интелект купуваха много графични процесори NVIDIA за тези центрове за данни, което доведе до значително повишаване на приходите и цената на акциите на компанията през 2023 г. В новия доклад обаче се казва, че на Microsoft няма да се налага да разчита толкова много на чиповете на NVIDIA, ако създаде свои собствени процесори за ИИ. Това може да доведе до спад на приходите на NVIDIA.

През април The Information съобщи, че Microsoft разработва този нов собствен чип с изкуствен интелект под кодовото име Athena. Тя добави, че чипът се разработва още от 2019 г. и по това време по проекта работят около 300 членове на екипа.

През май в друг непотвърден доклад на Bloomberg се твърдеше, че Microsoft е осигурила партньорство с главния конкурент на NVIDIA в областта на графичните процесори AMD, за да им помогне да разработят съвместно чипа Athena. В материала се твърди също така, че Microsoft предоставя финансова подкрепа на AMD, за да може тя да създаде свой собствен чип с изкуствен интелект.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване