Хакери тихомълком са проникнали в мрежата на дузина мобилни оператори по цял свят, овладявайки ги напълно. Те са откраднали огромни обеми данни и имат такъв контрол, че могат да блокират изцяло комуникационните мрежи на момента. За това предупреждава компанията по кибер сигурност Cybereason, която е нарекла хакерската компания Operation Soft Cell.

Хакерите са атакували мобилни оператори в Европа, Азия, Африка и Близкия изток, като първите атаки са започнали през 2012 г. Мащабите на този пробив са огромни, а щетите от него тепърва ще се изчисляват.

„Те имат достъп до всички пароли и потребителски имена, както и административни привилегии. Те могат да правят каквото си искат, включително и да спрат цялата мрежа още утре“, разкрива компанията.

Интересно е, че сред засегнатите оператори няма американски. Източник, близък до един от големите оператори зад океана, разкрива, че той е знаел за атаките и е взел предпазни мерки.

Макар да могат да нарушат сигналите, хакерите явно са се интересували повече от шпионаж. Получавайки достъп до сървърите на мобилните оператори, на тяхно разположение са били данни за комуникациите на стотици милиони клиенти. В тях влизат обаждания, кратки съобщения и геолокационна информация.

Независимо от това, че са имали достъп до данните на милиони хора, потвърдени са кражби на данни за по-малко от 100 специални подбрани жертви. Сред тях са държавни служители и военни, а що се отнася до извършителите, засега следите сочат към базираната в Китай елитна хакерска група АPT10.

Виж още: Кацнете на Луната с това уникално AR приложение