С масовото разпространение на смартфоните осезаемо нарастват и мобилните вируси и уязвимости, които засягат този пазар. Android устройствата не са единствените, които стават жертви на хакерите, но именно тази операционна система е техният очевиден избор, тъй като тя има най-голям брой потребители в световен мащаб.

Това потвърждава и първият малуеър доклад на Nokia за 2016 г, от който личи, че зловредният софтуер е повече от сериозна заплаха, както за Android, така и за всички останали платформи. По данни на компанията през първата година на тази година броят на заразените мобилни устройства е скочил с невероятните 96 процента, достигайки рекордно висока стойност през април. От отделните операционни системи най-засегната е Android, на която се падат 74 процента от всички зарази. Преобладаващата част от заразените мобилни устройства – 78 процента – са смартфоните. Именно през април 2016 г. един на всеки 120 телефона е имал някакъв зловреден файл, пише Phone Arena.

Трите най-опасни мобилни зарази, засечени от Nokia са Uapush.A, Kasandra.B и SMSTracker, на които заедно се падат 47 процента от всички случаи на малуеър.

Виж още: Google дръпна шалтера на Project Ara и идеята за модулен смартфон

Тагове: