Ако се чудите защо качествени телефони като Nexus 5 или HTC One M8 няма да получат официално Android 7.0, то Slash Gear има обяснение за вас. Оказва се, че според вътрешна информация проблемът се крие в чипа Snapdragon 800, който се ползва от почти всички топ модели на 2014 г. и дори от някои, пуснати през миналата година, които не ползват злощастния Snapdragon 810.

Изглежда, че Qualcomm не възнамерява да пусне ъпдейт на графичните драйвери в Snapdragon 800 и Snapdragon 801, а точно такъв ъпдейт е необходим на Android 7, за да върви пълноценно. В резултат популярни модели като Nexus 5, HTC One M8, Sony Xperia Z3, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 3 и LG G3 няма да получат най-новата ревизия на мобилната операционна система.

Теоретично апарати като Nexus 5 вече достигнаха края на своята поддръжка и следователно е разбираемо, че няма да бъдат ъпдейтнати. В същото време обаче разочароващо е, че толкова добри телефони, които иначе са способни да се справят напълно с изискванията на Android 7.0, ще останат извън процеса по ъпдейтване.

Виж още: HTC разкри кога ще дойде предстоящият ъпдейт до Android Nougat