Хората все по-често купуват устройства от среден клас с Android вместо техните по-скъпи алтернативи, сочат данни от маркетинговите компании. Strategy Analytics съобщава, че моделът от среден клас Galaxy A51 на Samsung е бил най-продаваният телефон за Android през първите три месеца на годината, последван от Redmi 8 на Xiaomi. Galaxy S20 Plus е единственият флагмански телефон в Топ 6 класацията на компанията, където той е на трето място.

„Тъй като мобилните оператори намаляват субсидиите през последните години и много страни сега влизат в рецесия след пандемията, потребителите на смартфони в световен мащаб стават все по-чувствителни към цените“, обяснява директорът на Strategy Analytcis Юха Уинтер.


Неотдавнашно проучване от Canalys рисува подобна картина, въпреки че двете компании не се съгласяват за това, кой конкретен Android телефон от среден клас се продава най-много, вероятно поради различните начини, по които са преброили продажбите. Canalys отчита Redmi Note 8 и 8T като едно устройство (което те по същество са с изключение на поддръжката за NFC при 8T) и го поставя на първо място пред Galaxy A51. И двете обаче са съгласни, че сред телефоните с Android доминират средните модели.

Това не е съвсем нова тенденция. Предишни доклади казват, че най-продаваните телефони с Android от 2019 г. също са по-евтини модели от Galaxy A-серията и Xiaomi Redmi модели. Но коментарите на анализаторите показват, че тенденцията към по-евтини телефони с Android се запазва и през тази година и дори се ускорява в резултат на пандемията.

Виж още: Какво се крие зад символиката на всеки един от цветовете на Huawei P40 Pro

Тагове: