Съгласно разследване на Forbes, Xiaomi събира данни за сърфирането в интернет от потребители, които използват телефони на Xiaomi и техния вграден браузър. Интересно е, че браузърът прави това дори и в анонимен режим, а от погледа на Xiaomi не убягват дори и браузърът DuckDuckGo, който е ориентиран именно към опазване на личните данни.

За този факт съобщава специалист по киберсигурност, който използва Xiaomi Redmi Note 8 като ежедневен телефон. Той открива, че устройството записва практически всичко, което той прави, и изпраща данните до сървъри в Русия и Сингапур, чиито домейни се хостват в Пекин. В събраната информация влизат посетени уебсайтове, отворени папки, променени настройки, слушана музика и др.

При последната проверка експертът забелязва, че други модели на Xiaomi, като Xiaomi Mi 10, Xiaomi Mi Mix 3 и Redmi K20 правят същото. Уязвими са дори браузърът Mi Browser Pro и Mint Browser.

Разбира се, Xiaomi отрича обвиненията и твърди, че събраните данни се използват за подобряване потребителското изживяване. Компанията е категорична, че това е стандартна практика и информацията не може да бъде проследена до конкретен потребител.

Виж още: Ефикасен смарт контакт, или как да намалим сметките си за електричество

Тагове: