До премиерата на OnePlus 6 остават повече от два месеца, ако компанията спази традицията да представя флагманите си през юни. Това обаче не попречи на изпълнителния директор на компанията Пийт Лау да потвърди част от хардуера на телефона в публикация във форума на компанията, озаглавена „В преследване на скорост без затруднение“. Вече можем спокойно да кажем, че OnePlus 6 ще разчита на процесор Snapdragon 845, сериозните 8 GB RAM и 256 GB вътрешна памет. Хардуерът обаче подсказва, че и цената на новия модел ще е по-висока спрямо предишния, освен ако от компанията не са приготвили и модел с по-малко вътрешна памет.

Днес се наложи Лау да се включи активно и в друга тема във форума – тази за прореза, с който ще дойде OnePlus 6. Изненадващо е, че дизайнът, който iPhone X направи популярен, въпреки че първо го видяхме в много по-обрана версия в Essential Phone, се разпространи толкова бързо в света на Android. Лау побърза да успокои притеснените фенове на OnePlus, които смятат, че прорезът не е от най-красивите решения – софтуерът ще им позволи да го скрият. Такова решение видяхме и в новите флагмани на Huawei, които компанията представи преди седмица. Софтуерната функция, която прикрива прореза, ще бъде добавена чрез софтуерен ъпдейт малко след официалното представяне на OnePlus 6.

Темата за прорезите достигна своя връх по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, когато бяха представени няколко модела с това вече далеч „неотличаващо“ ги решение в дизайна. Тук използвам именно „дизайн“, тъй като при много от моделите прорезът е ненужен от хардуерна гледна точка. Или поне не в тази му форма – или рамката под дисплея не е изчезнала изцяло, или прорезът може да е много по-различен и да бъде по-скоро като при Essential Phone.

Какво обаче казват от OnePlus в своя защита? Карл Пей, съосновател и публичната фигура зад OnePlus, вярва, че прорезът в бъдещия флагман на компанията е различен. Той смята, че производителят е нямало как да го направи толкова малък, колкото е в Essential Phone, тъй като това би нарушило качеството на микрофона и предната камера или пък би означавало да отпадне LED светлината за уведомления, която е задължителна за потребителите на компанията. „Ще имаме прорез“, продължава той в разговор с The Verge. „Ще бъде по-малък от този на iPhone X, но по-голям от този на Essential.”

Много от работата по максималното интегриране на прореза се е паднала на хората от софтуерния екип. За да бъдат сигурни в оптималната му интеграция и максималното възползване от освободеното място, те тестват 1000 от най-сваляните приложения в Play Store и оптимизират софтуера си спрямо резултатите. Те също така са изместили часовника от лявата страна на екрана, пишат от The Verge, за да се освободи повече място отдясно за иконки. Когато потребителят гледа видео, прорезът ще бъде скрит от черна лента. Съвсем естествено от OnePlus не смятат, че тази интеграция на хардуера в дисплея е естетично, а чисто практично решение, с което отварят повече място за екрана. И всъщност тук звучи една идея по-логично от много от другите Android производители, тъй като няма да ги има и типичните за операционната система навигационни бутони. Те са заменени от контрол чрез различни жестове.

„Видяхме прилагането на жестове в iPhone X и вероятно щеше да отнеме много повече време, ако Apple не го бяха направили“, откровено продължава Пей пред The Verge. Той е на същото мнение и когато става въпрос за прореза, като добавя, че Apple е компанията, която ускорява въвеждането на някои елементи в сегмента... „където има смисъл“. Вероятно намигването е към 3.5 мм жак, който ще видим в OnePlus 6.

Когато обаче става въпрос за рамката под дисплея, Пей е категоричен, че тя скоро няма да изчезне в моделите с Android. Причината е, че Apple използва OLED панел, който се извива вътрешно. Това позволява на важните компоненти да бъдат скрити и да се елиминира нужда от долна рамка. Пей обяснява, че това не само прави телефона много по-скъп, но и увеличава дебелината му. Пей ясно показва, че разбира ситуацията и ограниченията, които в момента имат някои производители. Подходът му е максимално открит, но това не означава, че феновете не се възпротивиха на решението.

До премиерата на OnePlus 6 има достатъчно време, в което със сигурност ще научаваме повече за следващия флагман, който ще видим тази година. Докъде ли ще стигне манията с прорезите?