Нов проектозакон в Русия може да намали комисионата за всички мобилни транзакции през официалните магазини от обичайните 30 на 20 процента. В същото време разглежданият в държавната Дума документ предвижда 1/3 от комисионата за продажба през дигиталните магазини да отива в държавната хазна, където да се използва за IT обучение на служители и граждани.   

Големи компании като Apple, Google и Valve, които имат софтуерни магазини, обичайно прибират 30 процента комисиона за всяка транзакция през техните услуги. В последно време темата е доста обсъждана особено при Apple, тъй като много разработчици и държавни регулатори се оплакват, че тази политика не е съвсем честна. В момента сме свидетели и на съдебния спор между Apple и Epic, който освен всичко друго събужда сериозни дискусии за монополната политика на компаниите от двете страни на Океана.

Миналия месец руският антимонополен орган постанови, че Apple е надхвърлила правата си, когато е блокирала създаденото от руската компания Kaspersky приложение, което контролира прекараното от децата време пред екрана. Тогава Apple заяви, че ще оспорва решението, и вероятно в близко бъдеще подобни битки за политиката на гиганта към App Store ще се водят на различни места по света.

Засега не е ясно дали проектозаконът ще намери широка подкрепа в парламента, имайки предвид, че той не идва от управляващата партия. В същото време обаче, имайки предвид общите анти-Apple настроения в Русия, определено е възможно други фракции също да го подкрепят.

Снимка: Pixabay

Виж още: Apple Car Key – как работи и кога ще може да го използвате

 

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.

Тагове: