Компанията се чувства отговорна да повиши осведомеността по този проблем, който е все по-видим в наши дни. Много голям брой от инцидентите на пътя са в резултат от използване на мобилни телефони от шофьорите по време на движение. Разговорите вече не са такъв проблем, защото почти всеки може да осъществи свързаност между автомобила и смартфона си, но писането на съобщения и браузването в интернет са едни от основните причини за произшествия. Според направени проучвания:

-       7 от 10 шофьори разглеждат социални медии, докато карат, а всеки четвърти смята, че е безопасно да се заснеме видео.

-      Установено е, че 23 пъти се увеличава вероятността да се убие човек, ако се пише при шофиране.

-      На всеки 6 секунди изместване на погледа от пътя, за да се използва телефонът, се добавят още 4.6 секунди време за реакция. Това означава, че ако се движим с 85 км/ч, ще изминем 100 метра, без да гледаме пътя.

Задачите, отклоняващи вниманието от пътя, са най-честите причини за пътно произшествие. Например при търсене на устройства по време на движение рискът от катастрофа се увеличава 6.7 пъти.

 

Решението е комплексно и зависи само от нас, защото освен смартфона в ръцете си държим и нечия съдба 

 

Motorola препоръчва да се използват стойки, за да може устройството винаги да е на видимо място. Ако все пак се налага неотложно да се ползва телефонът, по-добре е да се използват гласови команди. По-лесно е, отколкото си мислите.

 Motorola излиза с реални и работещи инструменти, които да намалят инцидентите на пътя. С напредването на технологиите все повече се предлагат различни видове аксесоари, базирани на Bluetooth технологията, като: безжични слушалки, смарт часовници, които покриват основните функции на телефоните, и др. В самите устройства на Мotorola са създадени специални функционалности като Moto Actions, гласови команди, управление чрез жестове и проверка на известията само с едно докосване. От компанията знаят колко е ценно за клиентите да имат бърз и лесен достъп до Google Assistant, за да използват гласови команди. Ето защо опростиха потребителското изживяване и поставиха специален бутон, разположен отстрани на телефона. Сега вашият личен помощник е винаги на разположение - просто натиснете бутона, за да активирате гласов контрол и да получите всички отговори или помощ, от които се нуждаете.

Safety Bri4ka Academy и Мotorola показват как реално се случват инцидентите, когато използваме смартфоните по време на шофиране: 

Снимки: Motorola