Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд препоръча Ел Салвадор повече да не използва биткойн като законно платежно средство, позовавайки се на потенциални рискове за финансовата стабилност и защитата на потребителите. Използването на биткойн от страната може да затрудни получаването на заем от МВФ според Bloomberg.

Препоръката идва като част от консултацията на организацията, при която членовете на екипа на МВФ посещават страна и подготвят доклад, който се обсъжда от изпълнителния съвет на МВФ. Резюмето от борда разглежда и обсъжда икономическите политики на Салвадор като цяло, но приемането на биткойн от страната през 2021 г. като законно платежно средство получи много внимание.

Бордът на МВФ е съгласен с препоръките на своите служители от ноември страната да промени закона си поради „големите рискове, свързани с използването на биткойн за финансовата стабилност, финансовата цялост и защитата на потребителите, както и свързаните с тях фискални условни задължения“. Някои членове на борда „също изразиха загриженост относно рисковете, свързани с издаването на облигации, обезпечени с биткойн“ според МВФ. На фона на притесненията си организацията похвали една от заявените цели на правителството да използва биткойн и неговите портфейли и банкомати Chivo, за да направи финансовите услуги достъпни за повече жители на Салвадор.

Ел Салвадор обяви биткойн като законно платежно средство през септември 2021 г., след като прие своя закон за криптовалутат през юни същата година. Законът засяга различни неща в допълнение към установяване на биткойн като законно платежно средство наред с щатския долар - например това означава, че гражданите могат да плащат данъците си в биткойн и че търговците могат да показват цените в биткойн. МВФ не препоръчва законът да бъде премахнат напълно, просто Ел Салвадор трябва да стесни обхвата му, така че криптовалутата вече да не е законно платежно средство.

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле е силен привърженик на биткойн - той обяви закона за биткойн на конференция в Маями за криптовалутата и често поства в Twitter за инвестиране в биткойн (понякога донякъде язвително). Хазната на страната включва над 1500 биткойна според изчисления, базирани на публичните изявления на Букеле. Президентът също така предложи идеята за създаване на биткойн облигация от 1 милиард долара, в която инвеститорите могат да закупят дял.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Тази компания може би ви дължи пари